Ekologi dalam Genggaman Politik
1 min read

Ekologi dalam Genggaman Politik

Gerakan ekologi mempengaruhi tidak hanya alam sekitar, tetapi juga proses politik.

Bidang kajian kita sering mencerminkan pandangan dan sikap kita terhadap realitis yang dikaji. Sebagai contoh, ilmu ekonomi membicarakan isu-isu ekonomi seolah-olah ada entitis yang kita panggil “ekonomi”. Namun, ekonomi tidak dapat dipisahkan dari pada aspek-aspek sosial, budaya, dan politik. Oleh kerana itu, di abad ke-19, bidang yang meneliti isu ekonomi dan dinamakan ekonomi politik, merangkumi hubungan dengan politik.

Demikian juga dengan ekologi. Alam sekitar kita tidak berdiri sendiri, ia tidak dapat dipisahkan daripada kegiatan dan keputusan politik manusia. Alam sekitar kita menghadapi pelbagai cabaran, dari hakisan tanah hingga pencemaran udara, yang disebabkan oleh pertumbuhan ekonomi yang tidak terkawal dan kemajuan teknologi tanpa batasan. Masalah ekologi ini sebenarnya merupakan masalah sosial yang berakar pada hubungan manusia dalam pengurusan ekonomi nasional.

Untuk Pemerintah memainkan peranan penting dalam perubahan ekologi melalui dasar-dasar yang mereka tetapkan dan melalui penyediaan dana untuk penyelidikan dan pembangunan. Namun, kebanyakan negara masih menghadapi masalah dalam penguatkuasaan undang-undang berkaitan alam sekitar, disebabkan oleh kurangnya kerjasama antara agensi dan pemerintah tempatan.

Teknologi juga memainkan peranan dalam pembangunan, tetapi penggunaannya harus diawasi agar tidak merosakkan alam sekitar. Media mempunyai implikasi besar dalam hubungan antara ekologi dan politik. Namun, laporan media sering dipengaruhi oleh prasangka, kepentingan korporat, dan propaganda, yang boleh mengganggu kesedaran orang ramai tentang isu ekologi.

Gerakan ekologi mempengaruhi tidak hanya alam sekitar, tetapi juga proses politik. Tetapi, apakah gerakan ini akan membawa perubahan dalam media dan politik menuju keterbukaan dan demokratisasi? Ini adalah soalan yang memerlukan tindakan politik yang teguh.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *